Områden

Här kan du läsa om Karlstads olika stadsdelar och se vilket som passar dig.

Karta med Karlstads stadsdelar

 

Bergvik

Villaområde med vacker natur och många sjötomter vid Vänern. Det kallas Karlstads guldkust av många. Det är även nära till stadens stora, externa köpcenter och till Skutbergets frilufts- och motionsanläggning.

Bellevue

Område med främst flerfamiljshus från 1950-talet. Det finns fina strövområden och Vänern ligger nära.

Edsgatan

Lummigt villaområde beläget vid sjön Alsterns västra strand. Det är nära till Klarälvsbanan, en gammal järnvägsvall som är ombyggd till gång- och cykelväg. 

Färjestad

På östra sidan om Klarälven norrut ligger detta lite äldre villaområde med hus i alla former och färger. De äldsta husen byggdes på 1920-talet. Här finns låg- och mellanstadieskola och förskola, samt Färjestads Travbana och Färjestads BK:s hemmaarena Löfbergs Lila Arena. Du hittar även bostadsområdena Anneberg, Järpetan och Jägartorpet strax norr om Färjestad.

Gruvlyckan

Cirka tre kilometer nordväst om centrum ligger Gruvlyckan där det finns gott om lägenheter. Det finns även både förskolor och grundskolor. De som bor på Gruvlyckan bor mitt mellan Bergviks köpcentrum och Karlstads centrum. 

Gustavsberg, Hagalund, Henstad och Hultsberg

Intill skogen västerut ligger dessa villaområden byggda på 1970- och 80-talet. Friliggande villor blandas med radhus och stora lekområden. Här finns en förskola och två grundskolor.

Haga

Haga är centralt beläget med en utpräglad stadsbebyggelse. Här finns många äldre stenhus med lägenheter och ett litet lokalt centrum med torg, flera affärer och restauranger. Gamla pråmkanalen skiljer stadsdelen från Tingvallastaden, och fungerar också som en liten oas i stadsbilden.

Herrhagen

Precis öster om centrum ligger Herrhagen uppe på en höjd. Det är estadsdel med liv dygnet runt. I området finns det gott om förskolor samt en grundskola. Här finns både lägenheter och många äldre villor, några affärer samt nöjesanläggningen Nöjesfabriken och en idrottshall. Området Vågmästaren består av bostadsrätter med extremt vattennära läge och utsikt mot Vänern.

Klara

Strax norr om centrum och väster om Klarälven ligger stadsdelen Klara, med äldre bebyggelse, stadsvillor och flerfamiljshus. Sekelskifteshuset "Sockerslottet" och teatern dominerar bilden från centrum. Här ligger också Karlstads största kontorshus Karolinen med många arbetsplatser samt fotbolls- och friidrottsarenan Tingvalla IP.

Kronoparken

På Kronoparken finns både lägenheter, flerbostadshus och villor. De flesta är byggda på 1970- och 80-talen. I området finns flera förskolor och grundskolor samt Karlstads universitet, vilket präglar delar av stadsdelen. Här finns också ett lokalt centrum samt ett utomhusbad.

Kroppkärr, Stockfallet och Lorensberg

Längre västerut, några få kilometer från centrum, ligger dessa områden med blandad villabebyggelse. De flesta husen byggdes på 1970-talet. I Södra Kropppkärr hittar du Kroppkärrssjön där många badar på sommaren och en äldre koloniträdgård. Här finns också ett flertal förskolor och grundskolor. 

Kvarnberget och Marieberg

Väster om centrum ligger Kvarnberget med lägenheter och Marieberg med villor och flerfamiljshus. I området ligger två förskolor och två skolor. Här hittar du Mariebergsskogen, Karlstads Stadspark. I Orrholmsviken har många karlstadsbor sina båtar. Där badar man också på sommaren, och åker skridskor på vintern.

Lamberget

Lamberget ligger ett par kilometer öster om centrum. Här finns en blandning av villabebyggelse och flerfamiljshus i direkt närhet till Lambergstjärnet och Lambergsparken. En småbåtshamn finns i området, liksom en förskola samt gymnasieskolan Karlstads Teknikcenter.

Norrstrand och Sjöstad

Äldre, central stadsdel med flerfamiljshus, villor och lägenhetsområden. Områdets södra del gränsar till det populära grönområdet Gubbholmen, som är en ö i Klarälven. Här finns också gott om service i form av affärer och restauranger samt ett av Karlstads mest kända riktmärken, den gamla stenbron. Ett flertal förskolor och grundskolor finns även här.

Orrholmen

Orrholmen är omgiven av Vänern på tre sidor. Detta är fina lägen med olika typer av lägenheter. Området är rikskänt för sin unika 60-talsbebyggelse. Här finns också en hel del större företag inom tjänstesektorn. I området finns förskolor, en grundskola och ett gymnasium. Orrholmsviken är ett populärt ställe för bad på sommaren och långfärdsskridskoåkning vintertid.

Romstad och Strand

Äldre villaområden längs Klarälvens västra gren. Här finns både förskola och grundskola och idrottsplaner.

Rud

Naturnära boende med eget centrum strax norr om E18. Bebyggelsen är mestadels från 1960- och 70-talen. Bra förbindelser till centrum med kollektivtrafik och bra service i form av skolor, ett gymnasium, affärer med mera.  

Råtorp och Älvåker

Detta är ett lite äldre villaområde med hus i alla former och färger som ligger utsträckt längs med Klarälven norrut. På Södra Råtorp finns ett nytt område med många olika typer av moderna bostäder. Här finns låg- och mellanstadieskolor och förskolor samt Sannaskogens friluftsområde. Flera badplatser finns även längs med älven.

Sandbäcken 

I stadsdelen Sandbäcken hittar du ett av Karlstads nyaste bostadsområden, Kasernhöjden. På tio minuters promenadavstånd från Karlstads centrum finns dessa gamla regementsbyggnader som består av moderna lägenheter med högt i tak. Alldeles intill ligger Tingvalla isstadion och Tingvallahallarna där du bland annat kan spela innebandy, racketsporter och curling. Även räddningstjänsten och polishuset håller till i Sandbäcken.

Sommarro

Villaområde längs med Klarälvens västra gren. Här har man mycket nära till centrum och i området finns både förskola och en låg- och mellanstadieskola (friskola). På Sommaro ligger också Centralsjukhuset i Karlstad samt en drivingrange och Sommaro golfklubb; en stadsnära golfbana.

Sundsta

Nära stan men precis utanför centrum ligger Sundsta med flerfamiljshus och villor. Här finns Sundsta bad- och idrottshus, en förskola samt gymnasieskolorna Sundstagymnasiet och Älvkullegymnasiet. Mitt i stadsdelen ligger Sundstatjärn, där många motionerar eller solar i gräset på sommaren.

Tingvallastaden

Karlstads centrum, byggt på en ö mitt i Klarälvens deltaland. Mestadels äldre stenhus med lägenheter, men även några villor. Bara ett stenkast från alla affärer och restauranger ligger Tingvallagymnasiet. I centrum ligger också domkyrkan, bibliotekshuset med sina många funktioner och tjänster, Värmlands museum och Sandgrundsudden med Lars Lerins konsthall.

Viken

Centralt bostadsområde med blandad bebyggelse. Här finns livsmedelsaffär och restauranger samt Karlstads fina park Stadsträdgården där du kan njuta av mycket fina blommor.

Våxnäs

I Våxnäs bor många i lägenheter. De flesta byggda på 1980-talet. Här finns också ett större handels- och industriområde med såväl dagligvaru- som sällanvaruhandel. I området finns även ett flertal förskolor och en friskola.  Du hittar även Tingvalla Isstadion och Tingvalla-hallarna där många Karlstadsbor spelar innebandy, racketsporter och curling.

Zakrisdal

På väg ut mot och på Zakrisdalsudden ligger ett hundratal bostäder nära Vänern i ett svårslaget västerläge mindre än 5 km från centrala Karlstad. Här finns också en liten hamn och en allmän badplats. Längre nordöst ut finns Zakrisdals verksamhetsområde med kulturhistoriska värden och ytterligare bostadsbebyggelse samt ett vårdboende. 

På östra Zakrisdal är det planlagt för ett idrottsområde bland annat.

Sign in

Register

Genom att klicka på knappen godkänner du villkoren

Cancel

Forgot?